Okej, förvisso, på ett sätt så kan jag förstå politikernas ansats att försöka se till att alla lärare som undervisar har en examen. Men samtidigt. En examen innebär inte automatiskt att man är en duktig pedagog, liksom tjugo års erfarenhet inte heller innebär detta. Men med fokus endast på examen så kompenseras kompetensen bort fullständigt.
Jag läste idag i Computer Science att man inom teknikvärlden, och då först och främst inom ingenjörsyrkena likställer ett års erfarenhet med en examen. Det vill säga, en person som har genomgått en hel utbildning men inte tagit ut en examen av en eller annan orsak, men arbetat ett år inom området, klassificeras som utexaminerad av företagen och är lika attraktiv på arbetsmarknaden som en nyutexaminerad. Yrkeserfarenheten man får under ett år ger med andra ord det där sista, den sista kunskapen för att vara en fullfjädrad ingenjör.
Men inom utbildningsväsendet spelar denna erfarenhet ingen som helst roll. Kunskap och kompetens är irrelevant när man undervisar framtidens hopp.
Tycker det är dags att politikerna inom utbildningsdepartementet tar sig en funderare till. De har lite att lära ifrån teknikvärlden.
tisdag 22 mars 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Så klokt!
Yep. Behörighet är ej samma som bra lärare.
På mammas skola så är hon den obehöriga matteläraren. Hon är den enda som är klar med Matte C-kursen (tid finns resten av terminen också så hennes elver får lite ledigt samt tid för fördjupningar).
De andra lärarna anser hon gör för svåra prov, så det är inte så att hon har lagt ribban för lågt.
Ändå så lyckas hon få mer än 50% VG och MVH på kursen.
Jag har sagt åt min mamma att njuta av resultatet!
Skicka en kommentar