onsdag 21 november 2012

#dethärärmittland

Hela denna kampanj "det här är mitt land" har fått mig att börja fundera över mitt ursprung. Jag vet att jag kommer från vad som anses vara den äldsta, svenska staden, dock inte Sveriges äldsta stad. Jag har i flera år bott i en stad vars namn inte ens kungen kan uttala, uppväxt i den stad kungen trodde han var i, bott i den stad där st Eskils begravdes och i tio år i den stad som med hjälp av blo
dbad försökt uppnå maktbalans.
När jag tänker tillbaka på min barndom minns jag oändliga sandstränder, sommarstugor med torrdass, bröllop i regnbågens alla färger, hur vi jagade morfar med vattenslang, en underbar pappa, farfars krusbär och gigantiska dalhäst.



Jag minns det jag saknar, inte det jag har. Det jag har bygger fortfarande minnen runt mig.



Jag minns saker jag inte vill minnas. Jag minns saker jag ägnat hela mitt vuxna liv åt att fötränga. Jag minns mn morfars ögon när jag fyllde åtta, jag minns dem på hans dödsbädd.



Men jag hör inte hemma i minnena eller i mitt ursprung utan i mitt HÄR. kärleken förde mig hit och det är här jag hör hemma. I mitt land. Hos min kärlek. I Sverige. Hit dit kärleken fört mig genom livet. 

lördag 17 november 2012

Gud bevare mig för mina vänner, mina fiender klarar jag själv...

Den senaste veckans såpa i media och i den svenska politiska världen kan ju inte ses som någonting annat än humor på hög nivå. I alla fall inte i mina ögon. Som vänsterpartist så glädjs jag av att se tre toppolitiker inom Sverigedemokraterna gräva sin egen grav. Och de gräver verkligen bara djupare och djupare, Expressen behöver ju knappt hjälpa till, de behöver bara sparka bort lite av den sand som de står på, där på kanten på gropen de gräver. De har, i min mening, visat sitt rätta ansikte. Vilken ändå bara var en tidsfråga innan de skulle göra.

Sociala medier fylls av länkar till filmerna, till deras uttalanden och framförallt till olika nidbilder. På internet dör ingenting längre, allt sparas där. Men tyvärr så glömmer människan bort, och till nästa val kommer de flesta ha glömt bort detta. Jag hoppas med hela mitt hjärta att dessa nidbilder åter läggs upp på sociala medier i samband med nästa valkampanj. Jag kommer själv vara en del av detta återuppväckande av minnen - om jag bara kommer ihåg det.

Uttalandet "Det här är mitt land" har lett till någon ny form av nationalism, som vi svenskar behöver. Det är en sund nationalism, en form av nationalism där alla hör hemma. Sverige har aldrig varit ett nationalistiskt land, om man jämför med till exempel Norge, Storbrittanien eller USA. Här är det fult att vifta med svenska flaggan. I USA viftar man med amerikanska flaggan på valvakan, i Sverige viftar vi på vår höjd med partiflaggorna. Det finns ingen samhörighet. Vilket inte heller är så konstigt, om man ska tro historikerna: vi har aldrig varit i krig på samma sätt som exempelvs Norge. Vi har ingen frihetsdag att fira: en dag då vi bröt oss fria och blev en egen nation. Vi har bara blivit mindre och mindre.

Däremot har kommentarerna i spåret av "Det här är mitt land" inte varit odelat vackra. Kommentarer som att "vi borde kasta ut sverigedemokraterna ur landet" är inte helt ovanliga. Förutom att de är demokratiskt invalda i riksdagen (allt som en påminnelse om hur viktigt det är att ta del av fakta innan vi utnyttjar det demokratiska privilegium likaså plikt vi har: att rösta) så är Sverige även sverigedemokraternas land. Att frånta dem rättigheten till Sverige är att sänka sig till samma nivå som dem.

Sverige är mitt land. Liksom det är Almqvists, Ekeroths och Westlings land.

De har aldrig stått för en politik i stil med nazisternas. De har aldrig hävdat att Sverige tillhör de ariska, de nordiskt blonda med blåa ögon. Den delen är viktig att komma ihåg. Det är svenskheten de hyllar, de svenska värderingarna och traditionerna. Där räcker det inte med att ha ett ariskt utseende för att passa in. Almqvist har själv hävdat att övriga sju partier i riksdagen är Sverigefientliga.

Lika viktigt som att minnas deras uttalanden och beteende inför nästa val är det att inte sammanblanda dem med de tyska nazisterna. De är inte ute efter ett ariskt rent land. Att ge dem sådana myter och falska föreställningar gör det värre för oss som försöker kämpa emot dem. Kämpa emot gör man med fakta, inte med falska föreställningar och fördomar.

Alla kämpar vi för vårt land. Allas land. Från Alö stenar till norra Lappland. Från Bohus klippor till Gotlands raukar.

måndag 5 mars 2012

Ommålning

Så där, efter mycket om och men så har vi äntligen kommit till skott och målat en fondvägg i sovrummet och entrén i hallen. Och det ska gudarna veta att det blev bra mycket snyggare! Nöjdheten och belåtenheten håller verkligen i sig!

Men ingenting går ju upp emot att vakna på söndag morgon och skåda den provmålning som gjorts på väggen i sovrummet med två olika färger:

Tyvärr så är det övermålat nu, men hjärtat syns fortfarande litegranna. Eller snarare väldigt väl, om man vet att det finns där. Och det räcker för mig!

torsdag 9 februari 2012

Blondinbella slår till. Igen.

Så har även Blondinbella gett sig in i debatten kring detta med pension först vid 75 års ålder. Man vet inte riktigt vad man ska säga när man läser artikeln. Mer än att den människan inte har någon som helst form av verklighetsanknytning.

Men bäst tycker jag nog denna del är:

"Jobb ska inte vara en börda. Därför är jag entreprenör. Jag tycker synd om den som ser jobbet som en börda. Hitta istället ett yrke där du kan växa och det är kul."


Så min stora fråga till henne är: Vem ska städa i framtiden? Tömma sopor? Tvätta? Utföra alla de där arbetsuppgifterna som måste göras men ingen vill?


Folk som har arbetat som städare i tio-tjugo år har till största delen inte gjort det för att de vill det, utan för att det är det enda jobb de har lyckats få. Om de inte hade möjlighet till utbildning innan de började städa, har de då verkligen det efter tjugo år som städare?


Alla har inte möjlighet att byta jobb eller bli "konsult". Som om nu inte det också kan innebära tungt arbete. 

"Hej, vad jobbar du som?"
"Jag är städkonsult".
"Vad bra, då är din kropp inte sliten. Då kan du och vill du jobba tills du är 75. Är man konsult älskar man ju sitt jobb."

torsdag 19 januari 2012

Don Quijote vs Håkan Juholt

Okej, jag kan ju inte låta bli att återigen kopiera mina egna inlägg, tydligen...

Förra gången då socialdemokraternas ledare Håkan Juholt var i ordentlig blåsväder, i samband med bidragsaffären om hans lägenhet, så jämförde han sig själv ihärdigt med Don Quijote och att slåss med journalister var som att slåss med väderkvarnar.

Som litteraturvetare så blir man ju mest bara nollställd när man hör sånt där. Man vet ju knappt vad man ska tänka eller säga.

Så Juholt anser sig alltså vara en smått galen, gammal sysslolös adelsman som läst så mycket böcker att han inte kan se skillnad på vad som är verklighet och vad som är fantasi? Att han är hjälten i en satir på riddarromanen?


Och vad gäller väderkvarnarna... Don Quijote slogs mot väderkvarnarna för att han trodde de var jättar. Så Juholt slåss mot journalisterna = väderkvarnarna i tron att de var... ja, vad då? Jättar? Eller drakar, kanske, men det kan ju ändå inte alla tidningar klassificeras som.
Vidare så ska vi här inte heller glömma att det var Don Quijote som startade slaget mot väderkvarnarna, väderkvarnarna däremot slog aldrig tillbaka. Döda ting brukar liksom inte riktigt göra det.

Om Juholt däremot hade jämfört sig själv med väderkvarnarna och journalisterna med Don Quijote, ja, då hade jag helt klart gått med på liknelsen. Den är ju till och med hållbar. Dock hade detta inneburit att Juholt hade klassificerat journalisterna som hjältarna i romanen. Men en hjälte i en roman är inte samma sak som en hjälte i ett äventyr eller liknande. Och som väderkvarn hade ju Juholt själv varit ett offer för journalisterna. Nu gjorde han journalisterna till offer för hans galna framfart på den gamla Rosinante med svärdet i högsta hugg.

Kanske dags att Juholt inte bara kollar upp politisk fakta och siffror innan han talar, utan även sina litterära liknelser.

onsdag 18 januari 2012

En kopierad kopierad enkät

Okej, om någon börjar så måste väl alla andra haka på. Så varför inte jag också. Här kopieras Enligt O:s enkät helt friskt, dock med egna svar. Eller okej, hela blogginlägget är också kopierat.
Och okej, nu vet jag ju faktiskt inte om det var just Enligt O som började med enkäten ifråga, men jag hittar inga äldre källhänvisningar, utan ger henne hela äran härmed. Dock kunde jag inte låta bli att lägga till en egen kategori på slutet.

Vid sängen: Kämpar envetet med Dan Browns Den förlorade symbolen. Den är spännande och man sugs in i den, men man vill ju bara komma till slutet så man får veta hur det går...
På toaletten: Inga böcker förvaras på toaletten, även om en sådan kanske följer med någon gång. Därinne finner man däremot sambons senaste exemplar av speltidningen LEVEL och något nummer av någon av de två lokaltidningarna för Sollentuna.
I väskan: Vanligtvis så brukar samma bok som finns vid sängen få följa med i handväskan, men om det är som nu, då sängboken inte är i pocketformat så har det utifrån tyngdaspekten blivit en helt annan bok i just pocket:Roslund&Hellströms Flickan under gatan.
På ipaden: Nej ni, någon sådan har jag absolut inte. Däremot har jag i mp3-spelaren Inger Frimansson Katten som inte dog och väntandes Erlend Loes Doppler.
För att fortbilda mig: För tillfället står det stilla på fortbildningsfronten, i väntan på att få påbörja min D-uppsats inom kort. Så denna kategori kommer nog byggas på ganska ordentligt inom kort.
För att jag är en nörd:Tja, här måste nog Anna Höglunds doktorsavhandling Vampyrer passa bra in. Både för att det är facklitteratur och för att jag nog ändå vid det här laget får klassificera mig som vampyrnörd. Och självklart även Bellmans samlade Fredmans epistlar illustrerad av Ulf Lundell och Shakespeares samlade sonetter.
På jobbet: På jobbet ägnar jag mig endast åt läsande och/eller författande av tekniska manualer. Ungefär lika spännande som det låter.
Utmaningsbok: H.P. Lovecrafts Haunter of The Dark Other Tales.
På is: Jag har inga böcker som ligger på is, har jag väl påbörjat en bok så läser jag klart den. Däremot så har jag bokserier som ligger på is, där Terry Pratchetts Skivvärlden är den som hamnat mest på is. börjar misstänka att jag är en av de få människor som klarat av att endast läsa två böcker i den serien och sen inte fortsatt...
Läser emellanåt: Nej tyvärr, jag läser ut boken på en gång, så det finns ingen bok som jag läser emellanåt. Dock två antologier som läses från och till: David J. Skal Vampires - Encounters With the Dead och markis de Sades The Complete Marquis de Sade. Kul, rolig, men svårläst...
Guilty pleasure: Ja, jag är helt såld på Margit Sandemos Isfolket...

onsdag 11 januari 2012

Civilingenjör förutspår framtiden...

Lite spännande läsning måste man ändå erkänna att det är, detta om civilingenjör John Elfreth Watkins framtidsteorier.

Däremot så kan man ju fråga sig hur mycket av det han förutspådde som faktiskt var av godo och vad som var av ondo. Men visst kunde man ha önskat att han även hade haft rätt på punkterna om utrotning av små jobbiga djur, aka spindlar och andra insekter och hästar. Men, men, man kan tydligen inte få allt här i världen...

måndag 9 januari 2012

Dagens i-landsproblem

Vitlökspressen går sönder! Och detta självklart på kvällen när det är alldeles för långt till närmsta affär som kan tänkas ha sådana dylika attiraljer!

Okej, lördagsmiddagen var ju klar, så inga problem där. Och med tanke på hur mycket vitlök det ingick i de tapas som vi åt, så kanske det inte är så konstigt att pressen gav upp och suiciderade.

Men söndagsmiddagen däremot. Suck, där var det sämre. Nåja, rester fanns ju från tapasen.

Men ändå. Här är det principen som gäller. Vitlökspressar ska inte gå sönder!

onsdag 4 januari 2012

Inga konventioner här, inte!

Eftersom jag i alla fall bröt mot typ alla oskrivna regler i mitt förra inlägg genom att inte hedra julen och galet tala om dess mysighet och underbarhet och gud vet allt, så fortsätter jag nu här på samma spår. Ingen Jantelag för mig nu, inte!

Jag äger numera... bom-bom-bom-trumvirvel... En Alfa Romeo!

Kalle blev ju tyvärr, som synes i ett tidigare inlägg, svårt misshandlad precis innan flytten och blev dödförklarad precis innan jul. Men som så mycket annat i mitt liv har ersatts med nya saker och nya förhoppningar under 2011 så var det nog även på sin plats att byta ut Kalle. Om det blev till det bättre eller det sämre, det visar sig. Men det är i alla fall en Alfa Romeo!

Coolt, eller hur?

Så, nu kvarstår bara den stora frågan: vad ska han heta? Det första förslaget som kom upp var Romeo, men det känns lite tråkigt, eller i alla fall för enkelt. Och passar liksom inte riktigt in, tror jag. Så nu lutar det mot Alfons.

Några andra förslag eller åsikter på denna punkt?