måndag 22 juni 2009

Den moderna politiken

Lite fascinerad blir jag när enfrågepartier lyckas ta sig in i EU, framför allt när de påpekat att de kommer lägga ned sin röst i alla frågor som inte är relaterade till deras fråga.
Okej, visst kan alla partier ha sina poänger, men på något sätt så känns det som om det finns viktigare frågor här i verkligheten, än huruvida nedladdning ska vara gratis eller inte. (Ja, jag vet att det inte är Piratpartiets största huvudfråga, men alldeles för många tomtar där verkar tro det...) Men det är skumt hur fokus i politiken kan flyttas så radikalt, själv sitter jag och får gråa hår över KD:s stenåldersfilosofier angående familjepolitiken, eller att SverigeDemokraterna fortfarande är ett parti som hotar med att komma in i riksdagen.

Men på något sätt så är det ändå skönt att folk har olika åsikter, att vi alla har rätt till våra åsikter och att vi inte lever i ett tvåpartisamhälle som USA. Och till hösten är det jag som blir politiskt aktiv!

9 kommentarer:

Per Fagrell sa...

Så företag får fri tillgång till alla dina privata filer, posten börjar öppna och skanna alla brev osv men det ska vara okej för vi har större problem kvar i världen? Någon måste väl få rätten till att se till att vi har nåt att njuta av när krigen till slut är över?

Hanna Wallenbro sa...

Absolut! Håller med dig fullständigt, bara så trött på att frågan om fri nedladdning blev en av de stora frågorna...

Petter sa...

Är det ett laddat ämne? Problemet som finns med enfrågespartier är uppenbart. Problemet med flerfrågepartier är att det har en tendens att saknas något parti som står för just en viss ("min") kombination av synpunkter. Med 10 stycken tvåvalsfrågor att ta ställning till skulle det krävas över 1000 partier för att täcka upp alla kombinationer. Med 5 stycken tvåvalsfrågor att ta ställning till (ena valet, andra valet eller skita i frågan) skulle det krävas 243 partier (vara fem enfrågepartier). Att säga att det skulle bli oöverskådligt är nog ingen överdrift.
Piratpartiets stora framgångar tror jag personligen är ett tecken på två saker; att folk inte orkar sätta sig in i vad alternativen står för eller att det inte finns något lämpligt parti (redan nu för oöverskådligt, alltså), samt att (andra) folk har en åsikt och skiter i övriga påståenden.

-ism sa...

Vilket är viktigast: fri nedladdning eller jämställdhet?

Jag bara undrar...

Hanna håller med mig :-D

Per Fagrell sa...

Såvida jag vet har piratpartiet (och då menar jag inte grabbar som gillar piratpartiet, utan partiet själv) aldrig någonsin proponerat för fri nedladdning och att musik skulle vara gratis. Följande från piratpartiets nyhetsbrev 080428:
"Idag tänkte jag prata om fildelning, och vad vi pratar om i det sammanhanget, och ännu viktigare, vad vi inte pratar om i det sammanhanget.

Det är viktigt att förstå att vi är ett politiskt parti som vill in i den lagstiftande församlingen. Vårt enda sätt att påverka är alltså att skriva om Sveriges lagar.

I det sammanhanget måste man tänka på vad lagar kan justera, och vad lagar inte kan justera. Vi kan till exempel aldrig någonsin prata om att saker är för dyra eller för billiga eller borde vara gratis. Att påverka sådant med lagar är att införa en planekonomi, och vi har inte en planekonomi i Sverige.

Vi argumenterar aldrig någonsin utifrån att någonting, t.ex. skivor, kostar för mycket eller borde vara gratis. ”Gratis” är ett ord som inte ingår i vår argumentation.

På samma sätt ska vi aldrig försöka svara på frågan ”Hur ska artisterna få betalt?”. Det är ett sätt att försöka skjuta över försörjningsansvaret för en hel yrkeskår på lagstiftarna och det är återigen att prata i planekonomiska termer. Det är aldrig, någonsin, lagstiftares sak i en marknadsekonomi att peka på hur en yrkeskår ska försörja sig."

(min emphasis)

-ism sa...

Per Fagrell. Du har mycket rätt i det du skriver, men de som röstade på Piratpartiet kanske ser det lika förenklat som jag gör?

Petter sa...

Teresa: Måste man välja mellan jämnställdhet och (övervaknings)fri nedladdning?
Angående Pers citat: Betraktar företag som individer som lever i en miljö (lagar) och fångar mat (kunders pengar). Att stifta lagar enligt planekonomiska ideal blir väl då ungefär att leka djurpark (evolutionen får mindre att säga till om). Att hej vilt stifta lagar och strunta i hur företag (eller artister) klarar sig motsvarar väl då extremt kraftiga miljöförändringar, vilka kan få till följd att en art inte hinner anpassa sig, utan dör ut? Nu tror jag inte att hela underhållningsbranchen kommer att upphöra om lagar stiftas tokigt, jag tror att lagom stora förändringar skulle ge en viss, ganska nyttig, evolution.
Rätta mig gärna om jag har fel - jag är inte överdrivet insatt i företagsekonomi, varken marknads- eller planstyrd.

-ism sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
-ism sa...

Petter: Har jag missat det helt att Piratpartiet tänker arbeta för ett jämställt Europa när de väl sitter i Europaparlamentet? I så fall: förlåt en ilsken tant.